Objev nového jídla znamená pro štěstí člověka víc než objev hvězdy. - Anthelme Brillat-savarin

Domácí máslo

26. dubna 2010 v 16:12 | Blongie007 |  Studená kuchyně
Co to je zase za nesmysl? fakt netuším, nevěděla jsem, proč bych to měla dělat. nejsem na statku, kde se stloukalo máslo, ani nejsem o 100 let v čase zpět. Ale jak už jsem si to jednou přečetla, tak mi to nedalo spát. Inspirovala mě Vlaďka svým úžasným článkem. Vladka, která snad vymyslí vše, jak je geniální. Máslo,co vzbudilo vlnu vyráběčů másla
jelikož jsem člověk, který u svých kuchyňských výtvorů klidně dokáže strávit hodiny a hodiny, ale který zároveň vše zjednodušuje( už kdysi někdo moudrý řekl, že bez lenosti by nebylo pokroku), tak jsem si postup od Vlaďky zjednodušila jak jen to jde. Proto Vám ho tady nabízím, třeba moje rady upotřebíte při výrobě svého prvního domácího másla.

Jako jedinou surovinu budeme potřebovat šlehačku, neboli smetanu ke šlehání. Vlaďka tvrdí, že nejlepší je ta bez stabilizátorů, ale já říkám po zkušenostech, že je to uplně jedno. Máslo se mi povedlo z obou druhů a stejně dlouhou dobu i se stejným váhovým výsledkem. Takže pokud seženete takovou v miniaturní krabičce jako od mléka bez stabilizátorů, tak ta je automaticky 33% tuku, to je fajn. Stabilizovaná(většinou v modrém kalíšku) má jen 31% tuku. potom potřebujeme už jen zavařovačku a dvě zdravé ruce.( no, možná stačí i jedna)
takže jako první krok si smetanu vytáhneme z lednice asi hodinu předem, je to proto, že čím studenější, tím líp se vyšlehá na šlehačku a tuto fázi si drží, což my nechceme.Nalijeme si smetanu do zavařovačky a pevně zavíčkujeme.

Potom si zahrajeme na sexy barmany, kteří nám někde na pláži šejkoujou úžasný drink. prostě třepeme zavařovačkou a smetana se začne šlehat. Ruční šlehač je můj nejoblíbenější domácí pomocník, ale s ohledem na binec, který by tímto mohl vzniknout, dávám přednost vlastním rukám

Po fází krásná šlehačka k jídlu musíme ještě vydržet třepat. Najednou se nám bude zdát, že se ve sklenici nic nehýbe a pak bác, žblukne nám hromádka másla.


Slijeme do čisté skleničky vzniklé podmáslí, které můžeme použít třeba do buchet místo mlíka a jdeme na zpracování vlastního másla

máslo si můžeme vyklopit do cedníku a proplachovat v něm, já však říkám zbytečné další nádobí atd. Takže! nechám máslo v zavařovačce, kterou jsme použili k třepání a napustím na máslo ledovou, ale opravdu ledovou vodu a zse se moje ruce ujmou šejkování. Prošejkovat, vodu vylít a dát novou. takhle aspoň 6 x dokola.Až teče z másla voda tak čistá, jako jste ji napustili, tak se dáme do závěrečného vymačkávání. Pod tekoucí vodou v ruce máslo vymačkáme a potom vodu vypneme a snažíme se mačkáním dostat všechnu vodu pryč.

Bohužel nejsem majitelkou tak krásné formičky jako Vlaďka,takže si máslo vatvaruju do válečku a co nejvíc utáhnu v potravinářské folii. Potom s ním zacházím podobně jako jako s paštikou ve střívku.
Pokud se z něj rozhodnete udělat bylinkové máslo, tak návod najdete v některém z příštích článku.
A pozitivum tohoto másla. Asi 15-20 minut čistého času pro nádherné, voňavé a smetanové máslo, které se ke všem svým kladům ještě roztírá lépe než kupované. z jedné šlehačky jsem navážila máslo o 123g váhy
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 29. června 2010 v 16:02 | Reagovat

Vidím, že děláme máslo podle stejného vzoru! Já teď měla štěstí a na Křivoklátě jsem koupila i nádhernou formu na máslo. Možno u mě okouknout! :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama