Objev nového jídla znamená pro štěstí člověka víc než objev hvězdy. - Anthelme Brillat-savarin

Domácí nudle

26. dubna 2010 v 15:32 | Blongie007 |  Polívky
Když se řekne domácí nudle, mnoha z nás se vybaví možná babiččina kuchyně, pro mě v dneší urychlené a ultra moderní době je to spíš kuchyně prababiččina.
Ale ten, kdo si na prababičku pamatuje, tak určitě nikdy nezapomene na vůně co se linuly z její kuchyně. Pro naše bábi bylo nejdůležitější jídlo dne polévka. pravá, domácí, bez masoxu a zbytečných dochucovadel. Od rána jí bublala na plotně slepička, která se s tou dnešní nedá srovnat ani omylem. Do toho bylinky, které rostly za oknem a zelenina za zahrádky. no a neomylně si všichni vzpomeneme na krásně žlutý a velice chutný nudličky, nebo třeba kapání apod.
pojďme si tedy spolu zavzpomínat a udělat si alespoň ty pravé domácí těstoviny, protože vlastní slepička a zelenina za zahrádky se nám bydlícím v krabicích velkoměst asi už nepoštěstí.
budeme to brát tak, že bohužel i na krásná žlutá vajíčka a mouku z tvrdozrnné pšenice bychom taky asi museli mít 2 zaměstnání, takže použijeme naprosto obyčejné surovina, tak jako naše babičky

.
Recept se nedá úplně přesně popsat, protože to musí člověk trochu mít v oku. každé vajíčko je jinak velké(spíš malé) a každá várka mouky jinak saje.
takže na takový 2 zavařovačky hotových nudliček budeme potřebovat asi 400g hrubé mouky a 2 vejce. pokud by bylo těsto moc suché, přidáme po lžících trochu vody,kterou napřed vždy důkladně zapracujeme, než bychom přidali další.
na linku nebo na vál si vysypeme mouku a uděláme si z ní hradbičku s prostředkem volným. Do volného prostředka vyklepneme 2 vajíčka a  ryhle nožem zpracovávame na jakousi drobenku. Po takovémto zpracování začneme těsto hníst rukama až do doby, než je hladké, ale zároveň tuhé. nesmí se nám trhat, to by znamenalo, že máme málo tekutiny. Kuličku těsta přikryjeme igeliťákem, nebo přikopíme talířem a necháme 1/2 hodiny odpočívat. Zhruba po 30 minutách si těsto nakrájíme na díly, které se snažíme co nejvíc vyválet  na tenko. Půjde ztuha, ale vydržte, ono to povolí.

Takto vyválené pláty postupně dáme všechny vysušit do vzdušného suchého místa. já dávám přes zábradlí balkonu :-)
Až se nám těsto zdá dostatečně vysušené, což může trvat i hodinu, tak si ho nakrájíme na takové pásky jak dlouhé chceme mít nudle.Vždy asi po deseti páscích dáme na sebe a krájíme tak široce, jak chceme mít nudličky široké. mě se to uplně tence nevede. 
Hotové nudličky dáme na noviny, nebo na plato a dáme aspoň 24 hodin sušit na vzduch, kde není vlhko.

Z těsta samozřejmě můžeme vykrájet tvary jaké potřebujeme, dlouhé široké nudle, flíčky, trojúhelníčky, prostě cokoliv. Pokud by jsme chtěli kapání do polívky, tak tu hroudu těsta po odpočinutí nastrouháme na větším struhadle a přímo zavaříme do polívky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama