Objev nového jídla znamená pro štěstí člověka víc než objev hvězdy. - Anthelme Brillat-savarin

Přepuštěné máslo

14. dubna 2010 v 17:59 | Blongie007 |  Studená kuchyně
Četla jsem o tom. Pořád dokola. Přišlo mi to zbytečný. Nevěděla jsem k čemu by mi to bylo. Máslo miluju na kukuřici rozpuštěné v mikrovlnce. Miluju ho na čerstvej rohlík. Miluju ho na jarní brambůrky.
Ale!!!Nikdy mě nenapadlo na něm smažit. Všichni víme, že máslíčko má v sobě vodu, proto prská na pánvi a hlavně se brzy připaluje a kouří do černa mnohem dříve než třeba sádlo nebo olej.
Pak jsem na to narazila. Přepuštěné máslo- máslo, které si v sobě ponechává všechnu chuť i vůni a přitom jde použít všude tam, kam jsem dosud máslo s lítostí nemohla dát. nečadí, nekouří a neprská, je skoro jako ideální manžel. A stejně jako ideál se i chová.
Při vložení na pánvičku se krásně rozpustí, rozvoní a svou barvou dá najevo, kdo že to tady hraje prim. Řízeček usmažený na tomto máslíčku si zamilujete a už nikdy nebudete chtít smažit na čemkoliv jiným.

A jak se tento skvost vyrábí? je to jednoduchost sama, jako všechny výborný mňamky.

Vezmeme si krásnou kostku másla, tu ve stříbrném obalu. ne opravdu nemám na mysli kelímkový margaríny. ba ani Hera, Stella a pod. nejsou v příbuzenském vztahu s máslem.
Máslíčko hodíme do kastrůlku, nejlépe nerezovýho a dáme na oheň. Pomalu se začne rozpouštět a voda a syrovátka se bude oddělovat od tuku.

máslo na sporáku

V tuto chvíli je nejvyšší čas sbírat bílou pěnu, která vzniká nahoře.. odebíráme ji bokem, je možné ji potom použít třeba do těsta, nebo ji můžete vyhodit.



máslíčko


Po odebrání veškeré pěny a odpaření zbytků vody by nám mělo zůstat v kastrolku krásn=é žluťoučké rozpuštěné máslíčko. To můžeme někam přelít, do vhodné nádoby. Necháme vystydnout a můžeme po vystydnutí udělat do másla obrácenou stranou vařečky 2-3 dírky a otočit vzhůru nohama. Vytekl by takto případný zbytek vody.

hotové máslo

Tak a živá voda je hotová. Stačí dát na pánev a osmažit si svůj nejlepší řízek v životě.
nenechte si o tom jen zdát a pusťte se do toho, už se nemusíte bát, jako jsem se dlouhá léta bála já, je to jednoduchý, tak žádný strachy a přepouštět.
 


Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 25. dubna 2010 v 19:39 | Reagovat

Tak tenhle návod jsem hledala tak před půl rokem! Nakonec jsem to nějak zvládla a mohu jen doporučit. Na přep. másle jsem hned udělala své první telecí řízky a oblizovala se celá rodina. Sesbíraná pěna je dobrá na maštění bramb. šulánků s mákem!

2 blongie007 blongie007 | E-mail | Web | 25. dubna 2010 v 22:44 | Reagovat

[1]:
Já jsem tu pěnu nakonec vyhodila,protože jsem ji neměla dlouho jak upotřebit. Jinak máte tu čest mít uveřejněný první komentář. A já za něj moc děkuji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.