Objev nového jídla znamená pro štěstí člověka víc než objev hvězdy. - Anthelme Brillat-savarin

Věnečky

26. dubna 2010 v 17:48 | Blongie007 |  Sladké pečení
Věnečky z cukrárny bývaly kdysi dobrý a poměr kvalita cena byl v pohodě. dnes už to tak bohužel není, tak mi nezbývá, než si upéct vlastní. stálo mě to hodně pokusů a nervů, než byly takový, jaký jsem je chtěla mít a jaký by měly být. spousta receptů, postupů, spoustu zbytečně vyhozených kusů.
Osvědčil se mi až recept z knihy Cukrářské technologie od Aleny Pulpánové. Přepočítala jsem si ho na domácí podmínky a ráda bych se o něj podělila se všemi, kteří taky bojují.
základem věnečků nebo větrníků je odpalované těsto. je to těsto, které se napřed vaří-smaží a potom teprve peče.
připravíme si.
245g vody
2 g soli
72 g oleje nebo másla
182 g hladké mouky
236g vajec


do kasrolku si dáme vodu a máslo nebo olej
přivedeme k varu
jakmile se nám tato směs vaří vsypeme do ní odváženou mouku a začneme skoro zběsile míchat(odpalovat). mouka se smícha s máslovou vodou a vytvoří se z ní koule jako bramborový knedlík

Chvíli ještě restujeme, dokud na dně hrnce nemáme bílou jakoby připálenou vrstvičku. poté odstavíme ze sporáku a při občasném míchání necháme vychladnout.
Do vychladlé hmoty jedno po druhém zamícháme nebo zašleháme vejce.

Vznikne nám celistvá patlavá hmota, která je už vhodná ke stříkání věnečku přes sáček. pokud nemáme cukrářský saček se zubatou špičkou, tak děláme lžící hromádky.
Věnečky musí přijít do rozpálené trouby tak na 230.předem je postříkáme vodou a pokud možno na dno trouby dáme plecháček taky z vodou. Vzniká tím pára a páru věnečky potřebují k tomu, aby se pěkně zvedly a nafoukly. Neotvíráme troubu alespoň prvních 12-15 minut, potom snížíme teplotu na 200 a dopečeme ještě asi 20 minut

věnečky ještě teplé prořízneme, aby nám vnitří pára nerozměkčila hotové věnečky

vystydlé věnečky plníme základním žloutkovým krémem smíchaným ze šlehačkou v poměru 5:1, ale záleží na Vaší chuti.

Základní žloutkový krém v předpisu :   Náplň do věnečků                                             

Hotové věnečky pocákáme čokoládovou polevou, nebo máčíme v cukrové či fondánové polevě

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama