Objev nového jídla znamená pro štěstí člověka víc než objev hvězdy. - Anthelme Brillat-savarin

Jaký by měl být pravý HAMBURGER

6. května 2010 v 17:27 | Blongie007 |  Masenko
otázkou zůstává, co si kdo pod tímto názvem představí. Je to jedněmi vychvalovaná a druhýma zatracovaná pochoutka ve sladké bulce. Nejsem zastánce burgerů u majitelů slavné ,,frenčízy" Mc Donalds. co možná na fotce na první pohled vypadá lákavě, by mě po rozbalení opravdu chuť k jídlu nepřidalo. rozměklá placatá housta s kusem něčeho placatého tuhého, čemu říkají maso. Navíc s kusem překyselené okurky a celkově o gramáži 120g. Možná je to pro někoho nutná rychlovka, pro některé zastánce dokonce pošušňáníčko. já si to ovšem představuju jinak. možná Vás to překvapí,ale asi mě osobně alespoň dle vzhledu víc zaujme tzv. hamburger z některého z hladových oken, či dokonce v nějakém rádoby čínském bistru. Neberu nikomu jeho názor, ale dle mého má ,,hambáč" vypadat jinak. Má mít plno šťávy, krásnou čerstvou zeleninu co doplní a  jen kapku něčeho, co doplní samotnou chuť báječného masa.
chtěla jsem se přiblížit filmovým originálům z amerických bister, kde jsou usměvavé číšnice a červené kožené sedačky. pustila jsem se tedy do toho a vy můžete zkoušet jen přes monitor svého PC odhadnout jak jsme si asi pochutnali.
Nebo se do toho rovnou pusťte, protože je to velmi jednoduché a výsledek je báječný.
Jako první jsem si koupila balené hovězí maso původem z Irska. počkala jsem až na skoro poslední den záruky, aby ještě trochu dozrálo a pustila jsem se do toho.
potřebovala jsem jen recept na tu správnou bulku. inspiraci jsem hledala dost dlouho, nakonec to po pár úpravách vyhrál tentoRECEPT. trochu jsem ho poupravovala, tak ho píšu.
bylo to báječným 8 kousku o váze asi 120g

250ml mléka
1 lžička cukru
1 lžička soli
7 lžíce másla
2 celá vejce
500g polohr. mouky
3/4 balíčku kvasnic

z kvasnic rozmíchaných z cukrem a zalitých mlékem jsem vytvořila klasický kvásek. přijde do něj ještě asi lžíce mouky. Po vykynutí kvásku smícháme všechny suroviny a vypracujeme klasické kynuté těsto. Kynulo asi 3/4 hodiny. po vykynutí jsem rozdělila těsto na 6 částí a udělala bulky. ty jsem dala na plech s pečícím papírem a nechala ještě 1/2 hod. kynout. potom jsem potřela bulky vajíčkem rozkvedlaným v troše mléka a posypala sezamem.
Pekla jsem asi 30 minut na 200 stupňů. Záleží na troubě.

Mezitím jsem si připravila zeleninu, kterou jsem chtěla do hamburgerů dát


potom jsem si vzala asi 3/4 kila toho pěkného masa a 3 x pomlela v mlýnku na maso. Nijak jsem nekořenila, jen jsem dala opravdu malinko soli a pepře. Maso se nesmí uhňácavat, není to karbenátek. Má zůstat provzdušnělý a s mezírkama v mase po upečení.
Rozpálila jsem si litinovou pánev a chtěla vzniklé bochánky masa dělat bez oleje tak, jak se doporučuje. to mi však nějak nevyšlo, nějaký olej to chtělo :-( Hamburger se stejně jako steak dělá nejlépe do upravy medium. Dle chutí i skoro syrový rare, určitě ne však do zpečena- well done. Já se však bohužel nějak u žádného pečení v troubě ani v přípravě masa nemohu držet časových doporučení, jinak bych byla odsouzena k tomu jíst vše syrový. nevím, jestli to neumím já, nebo moje nádobí a spotřebiče. Maso mělo být asi 2 cm vysoký a péczt by se mělo asi 4 minuty z každé strany, hm, fakt vtipný. Zjistila jsem, že absolutně nemám žádný odhad, co se týče velikosti. Doporučené 2 cm měli po upečení výšku skoro 5 cm,ale jsem jen blondýna, že? Smažila jsem tedy minimálně 25 minut a přesto jsem na kousku kdesi vlevo měla uprostřed normální červbenou tekoucí krev. Ještěže existuje vpichovací teploměr. Řídím se jím u věcí, kde si nejsem jistá výsledkem. Maso jsem tedy sundala z ohně, když dosáhlo teploty 72 stupňů.
Rozřízlé bulky na spodní straně pokapeme kečupem a na vrchní majonézou nebo dle chuti. na to jsem dala salát, rajčata, syrový okurek. na zeleninu potom to obrovské maso a na to závěrem opečenou cibulku, ementálový sýr a plátky opečené výběrové slaniny.
Aby jsme si připadali jako v Americe, tak jsem podávala s hranolkama, které nikdo nesnědl.

 A takto to vypadalo, protože to vážně nešlo jíst a pak jsme se jen odkutáleli do postele.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Olu Olu | Web | 20. května 2010 v 15:09 | Reagovat

Ahoj, moc děkuju za inspiraci a recept, spáchala jsem to o víkendu a bylo to super:-) výsledek je k nahlédnutí zde http://zranice.blog.cz/1005/jak-jsme-si-hrali-na-americany

2 blongie007 blongie007 | E-mail | Web | 20. května 2010 v 18:49 | Reagovat

[1]: Jsem rádá, že chutnalo a musím říct, že mě obzvlášť potěšilo, že tvoje vysoká porce je tak podobná té mojí až to kousat nešlo.Protože jinak vždy si se svýma vytvořenýma porcema připadám jako blázen:-)

3 olinka olinka | Web | 21. května 2010 v 10:24 | Reagovat

Podle mě je v tom ta prča - že se všichni zasviní a jí to opravdu jak neandrtálci:-) když se tam má dát všechno dobré, tak to hold nabyde. Ve srovnání s mekovým hambugrem, do kterého člověk dvakrát kousne a je pryč...:-)

4 franta franta | Web | 10. července 2010 v 23:03 | Reagovat

jako dobrý, vypadá výtečně... ale fakt se tam má dávat vajíčka?

5 blongie007 blongie007 | E-mail | Web | 11. července 2010 v 0:35 | Reagovat

[4]:Nějak nevím jaký vajíčka? V mase žádný vajca psaný nemám a do bulek? nevím, každej dle své chuti,ale podle mě by tam být měly.

6 franta franta | Web | 11. července 2010 v 12:00 | Reagovat

jo promin, já myslel, že to dáváš do burgerů:-) Takhle to nemá chybu!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama