Objev nového jídla znamená pro štěstí člověka víc než objev hvězdy. - Anthelme Brillat-savarin

Svíčková omáčka

16. května 2010 v 16:41 | Blongie007 |  Omáčky
Nikdy v životě jsem tuto omáčku nejedla. v podstatě nevím, jak by měla chutnat,  pouze si to dovedu  představit. Myslím, že by měla být smetanově jemná, s chutí po použité zelenině,s báječnou vůní a hlavně krásným nadýchaným knedlíčkem domácí výroby a báječným propečeným rozpadavým masíčkem. Pustila jsem se do toho. Začala jsem o 2 dny dříve, protože zrychlená příprava a ,,papiňák" nejsou mí blízcí kámoši.
Naložila jsem si teda maso do zeleninového láku.


Nakrájela jsem si asi kilo mrkve na malé kostky, asi 3 cibule, po 300 g celeru a petržele. pěkně zlehka jsem nechala osmahnout asi na půl kostce másla. Jakmile to pěkně zezlátlo přisypala jsem na to na pánev asi 3 lžíce cukru a nechala je mírně zkaramelizovat. Je to během chviličky, asi 2 minutky. Přidala jsem sůl,asi 2 lžíce vinného octa, 10 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře a 2 bobkové listy.
mezitím,co tato směs chladne si připravíme maso.Koupila jsem hovězí zadní a krásnej kousek špeku. Špek jsem nakrájela na špalíčky a dala na 20 minut do mrazáku. potom se mnohwm lépe cpou do masa. kdo má špikovací jehlu, může použít ji, mě se s ní nedařilo, tak jsem udělala dírky nožem. Na dno zapékací misky jsem rozprostřela polovinu zeleniny, vložila masíčko a zasypala zbytkem směsi. uložila na 2 dny do ledničky.
V neděli brzo ráno jsem zapíkací misku dala do vyhřáté trouby a pekla na asi 150 st. skoro 4 hodiny.
Mezitím jsem si zadělala na knedlík,jehož recept určitě zveřejním v některém z dalších článků.

Masíčko jsem vytáhla a omáčku nechala ještě trochu podusit v troubě za stálého podlévání.
Omáčku si postupně rozmixujeme tyčovým mixérem  a lijeme do kastrolku
V hrnci nám vznikne krásná hustá směs ochucené rozmixované zeleniny(kdo má na to nervy, tak správně by omáčka měla být propasírovaná přes cedník)
 V tuto chvíli je správný čas udělat poslední úpravy v chuti, přikyselit trochou hořčice, přisladit a přisolit. poté přivedeme k varu a mezitím je čas dát vařit knedlík.Poté si nachystáme smetanu ke šlehání a do omáčky ji nalijeme, krásně se tím zjemní a zároveň zahustí i rozředí, prostě tak akorát.Dále už nevaříme.

Nachystáme si talíře, naskládáme teplý knedlík, nalijeme omáčku, poklademe plátky prošpikovaného masa. přidáme citron, trochu zakysané smetany a lžičku brusinek a potom už jen pomlaskáváme:-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama